<< terugJe bent nu hier : home > Je toekomst > Geld > Omgaan met geld
Lees meer over Omgaan met geld
Onder de 18 en omgaan met geld

Jongeren zijn enthousiaste consumenten. Kleding, computerspelletjes, mobiele telefoons, uitgaan: hun geld gaat altijd wel ergens aan op. Mogen jongeren zomaar alles kopen wat ze willen of leningen afsluiten? En wie is uiteindelijk aansprakelijk voor de aankopen die je doet en de schulden die je maakt?

Dit hangt af van je leeftijd. Tot je 18e ben je minderjarig. Je bent dan ‘handelingsonbekwaam’. Dit betekent dat je zonder toestemming van je ouders of voogd geen overeenkomst kunt sluiten. Je hebt bijvoorbeeld toestemming nodig om iets te kopen in een winkel of op internet. In de praktijk is dat erg lastig: winkeliers kunnen onmogelijk bij iedere aankoop eerst je ouders bellen. Daarom mogen verkopers ervan uitgaan dat je toestemming hebt voor ‘normale’ aankopen.


Wat een normale aankoop is en wat niet is soms lastig te bepalen. Dat hangt o.a. af van je leeftijd en aankoop. Een zak drop of wat make-up mag je meestal gewoon zelf kopen. Maar voor grotere aankopen ligt dat soms anders. Als de winkelier ervan uit mocht gaan dat jij toestemming had, zijn je ouders aansprakelijk als je vervolgens niet betaalt.

Te grote leningen of aankopen, of aankopen waar je duidelijk te jong voor bent, kunnen je ouders of voogd terugdraaien. Geld dat je al betaald had, kunnen je ouders of voogd terugkrijgen.

Voor het openen van een bankrekening heb je toestemming van je ouders nodig. Je kunt dan ook met de bank afspreken dat je niet rood mag staan.

 

Het Nibud is een organisatie die informatie en advies geeft over geldzaken, ook aan jongeren. Het Nibud heeft verschillende websites speciaal voor jongeren:
www.nibud.nl/scholieren, met tips en adviezen over geldzaken zoals een begroting maken, sparen, lenen en schulden. 

www.zelfjeschuldenregelen.nl, met informatie en advies als je schulden hebt. 

 

Bron: Modelsite Gemeenten

Foto: Images_of_money